Препоручујемо:

Историјат

Овај храм је грађен од 1938 до 1940 године. Саградили су га својим пролозима православни Срби парохије Долачке и бројни приложници из других парохија. Прилоге за изградњу храма дале су и значајне личности из Сарајева и других градова.

Храм Светог Преображења завршен је и освећен 08.09.1940. године уз присуство патријарха српског Гаврила Дожића, митрополита дабробосанског Петра Зимонића, епископа Николаја Велимировића, Нектарија Круља, Николаја Јокановића, 50 свештеника, високих гостију и 50.000 вјерника.

Пројекат храма израдио је архитекта Александар Дероко, професор универзитета у Београду. Основа храма је округла, а централни простор – наос је без икаквих стубова или потпорних зидова. Симбол крста у основи храма чине олтарски простор, врата на сјеверној и западној страни и ниша на јужној страни храма. Звоник није изведен посебно него као носач два звона уз западна врата храма. Храм није засвођен кубетом, већ кружним кровом покривеним цријепом – ћерамидом. Оваква архитектура храма (ротонда) је ријетка и необична, а у овом случају је сасвим успјела па је храм лијепа архитектонска цијелина.

Архитекта Александар Дероко је израдио и све нацрте за све ствари у храму. Олтар са иконостасом је од брачког камена, а велики полијелеј и свијећњаци су од кованог гвожђа. По рубу полијелеја исписана је молитва '' Оче наш ''.

Академски сликар Јован Зоњић израдио је фреске, иконе и остале сликарске радове. Најистакнутије мјесто и највећи простор заузимају велике, самосталне фигуре српских светитеља – Светог Симеона (Стефана Немање), Светог Саве и краљева Драгутина и Милутина. Овака поставка фресака – ликова из светородне династије Немањића, није примјењена ни у једној српској православној цркви.

У своме релативно кратком постојању од 70 година, храм Светог Преображења у Новом Сарајеву је два пута затваран и скрнављен. У периоду 1941 – 1945 власти НД Хрватске су затвориле храм, а свештенике протјерале, а у ратном периоду 1992 – 1995 храм је био проваљен и опљачкан. Оправљен је и освећен по завршетку рата 1995. године.

Послије рата од 1995 године, храм је обновљен старањем надлежног пароха и парохијана. Храм је темељно очишћен и освештан, уређена је порта и оправљен кров. Од прокишњавања и влаге оштећене су електричне инсталације и фреске. Спољни зидови храма од тесаног бијелог камена, потамнили су на неким дијеловима толико да су и црнили. Током наредних година отклоњене су последице оштећења храма. Постављена је нова инсталација, обновљена је зидна ограда, оћишћена је фасада храма од наталожених тамнина. Од 2004 године поћиње осликавање унутрашњости храма.
Након свих ових и других мањих радова, храм Светог Преображења у Новом Сарајеву је по изгледу и добром одржавању један од најљепших у епархији Дабробосанској.

Радови на постављању подног гријања у храму завршени су до 19.08.2009. године – до храмовне славе Светог Преображења, која је свечано прослављена уз присуство митрополита дабробосанског Николаја и уз саслужење седам свештеника. Током литургије, митрополит Николај је унапредио садашњег пароха и старјешину храма оца Јадрана Даниловића протонамјесника у чин протојереја. Протојереј Јадран Даниловић је парох Долачки и старјешина храма од 2001. године. Свештеник Ј. Даниловић откако је парох Долачки и старјешина храма много је учинио за обонву и уљепшавање храма.

Парохијани су са радошћу дочекали ово унапређење свога пароха и честитали му.