Препоручујемо:

Обнова

По престанку ратних дејстава у децембру 1995. године, парохијани су очистили храм, поправили врата и кључеве предали монаху Авакуму и свештенику Крстану Бијељцу, који су током рата одржавали службу у старој цркви Светих архангела у Сарајеву. Почетком 1996. године они су освјештали оскрнављени храм Светог Преображења и у њему су одржавали редовно света богослужења недељом и празником. Први свештеник – парох послије рата био је Душан Јовановић, који је опслуживао оба храма – стару цркву Светих Архангела и храм Светог Преображења. Доласком свештеника Зорана Перковића 1998. године. храм и парохија су добили свог сталног пароха. Он је био парох до 2001. године, када је за пароха дошао протонамјесник јадран Даниловић.

Радови на обнови храма започети су 2000. године. када је поправњен кров и обновљена електрична инсталација у храму. Дотад је кров прокишњавао, зидови храма су били влажни и живопис јако оштећен. Због тога је требало обновити живопис – фреске на зидовима, чему се приступило 2004. године. Академски сликар, протомајстор Драган Марунић са својим помоћницима, магистром Драганом Станковићем, Немањом Марунићем и дипломираним теологом Дарком Даниловићем. Те године је осликан олтарски простор који је у сасвим успјео и осликавање се радило постојани бојама. Осликавање је настављено и у идућој 2005. години. са истом екипом сликара који су осликали куполу и дио простора испод куполе – око прозора.

Упоредо са овим радовима изведено је уређење порте – простора око храма. Обновљена је зидна ограда, уклоњена су стабла која су заклањала поглед на храм са улице, затравњен је цијели простор порте, а један дио украшен цвијећем. Све се то добро одржава и дјелује врло лијепо.

Током 2005.године изведено је чишћење фасаде храма – спољних површина које су биле великим дијелом потамниле, чак и поцрниле. То је изведено техником пјескарења и сасвим је успјело. Зидови храма су сада сасвим чисти, бијеле се и дају врло лијепу слику храма.

Средином 2006. године, у храму је извршена електрификација звона. До тада се звонило на стари начин – потезањем конопца.

Током 2007. године, иста екипа сликара, са протомајстором Драганом Марунићем на челу, осликан је преостали дио наоса – од прозора до парапета изнад пода. Тако је унутрашњи простор храма осликан у цјелини. У доњем дијелу се посебно истичу ликови српских светитеља, као фигуре у природној величин. Укупно је осликано 400 ликова и фигура. Овим је храм Светог Преображења постао један од најљепших храмова у митрополији дабробосанској.